Kesän kuumuus ja auringonpaiste saattaa olla koirakaverillesi rankkaa aikaa. Miten toimia, jotta koirasi ei kärsi kuumuudesta tai kuumuus ei aiheuttaisi lämpöhalvausta. Miten tunnistaa lämpöhalvauksen ja mitä ensiapua voi antaa lämpöhalvauksen saaneelle koiralle?
Koirat sietävät huonosti kuumuutta toisin kuin kissa, joka on alkujaan aavikkoeläin. Koiralla ei ole hikirauhasia ollenkaan, joten se ei voi viilentää itseään hikoilemalla. Kun koiralla on kuuma, pyrkii se viilentämään itseään läähätyksen avulla, jolloin kielen päältä haihtuu vettä. Koirallahan tulee aina olla tarjolla raikasta vettä mutta riittävästä vedensaannista tulee huolehtia etenkin hellesäällä.
Paljon puhutaan koiran jättämisestä kuumaan autoon mutta yhtälailla pitäisi nostaa esille koirien lenkkeilyttäminen helteellä. Valitettavan usein näkee, että koiria lenkkeilytetään jopa pyörällä ajaen hellesäillä! Kuumuus, auringonpaiste ja kuuma asfaltti yhdistettynä reippaaseen liikuntaan lisäävät huomattavasti koiran lämpöhalvauksen riskiä!
Koiraa kannattaa hellekelillä lenkkeilyttää joko aamulla aikaisin tai illalla myöhään ilman ollessa viileämpää tai jos on pakko lenkkeillä kuumimpaan aikaan, niin silloin kannattaa tehdä pieniä, verkkaisia lenkkejä ja varjossa ehdottomasti! Mikäli koiran kanssa joutuu liikkumaan helteellä, voi koiraa huuhdella ennen ulos lähtöä viileällä vedellä (mahanalus, tassut ja eturinta) tai laittaa koiralle päälle viilennysliivi tms. Viilennysliivit ym. Helteillä liikuttaessa pitää muistaa myös, että asfaltti on kuumentunut ja auringon puolella asfaltti saattaa olla jopa niin kuumaa, että se polttaa koiran tassuja. Omakotitalossa asujan kannattaa miettiä voisiko lenkin jättää kokonaan väliin ja antaa koiran viettää aikaa pihalla varjossa.
Muistathan myös kiinnittää huomiota paikkaan, jossa koira on esim. pihalle kytkettynä. Koiralla pitää aina olla mahdollisuus mennä varjoon. Lisäksi on syytä huomioida, että vaikka koira olisi jätetty varjoon niin päivän aikana varjopaikka saattaakin muutua aurinkopaikaksi, jossa ei varjoa ole tarjolla.
Kotona koiran oloa voi helpottaa erilaisilla viilentävillä alustoilla. Lisäksi voi tarjota koiralle viilentäviä puruleluja järsittäväksi. Mikäli koira syö raakaluita tai raakaruokaa, niin ne voi myös tarjota jäisenä.
Muistutetaanpa kuitenkin vielä, että joka vuosi lemmikkikoiria läkähtyy kuoliaaksi kuumissa autoissa. Pysäköidyssä autossa, jonka ikkunat on suljettu, lämpötila kohoaa auringossa todella nopeasti eikä ikkunoiden raottaminen juuri auta asiaa. Auringon porottaessa auton sisälämpötila saattaa nousta helposti jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää pitkäksi ajaksi yksin autoon, vaikka auto olisi jätetty varjoonkin, koska autossa ei ilma kierrä ja lämpötila nousee myös varjossa. Koira voi saada lämpöhalvauksen jopa matkustamisen aikana, sillä auton takaosassa on yleensä kuumempaa etenkin, jos autossa ei ole ilmastointia.
Lämpöhalvaus
Mikäli koiran ruumiinlämpö nousee yli 41 asteiseksi, se voi saada lämpöhalvauksen. Lämpöhalvaus koiralla on aina vakavaa ja pahimmassa tapauksessa se voi johtaa koiran kuolemaan. Ennaltaehkäisy on ainoa tehokas tapa vähentää koirien kuolleisuutta lämpöhalvaukseen. Lyhytkuonoisilla roduilla, sydänvikaisilla yksilöillä, pennuilla ja vanhoilla koirilla lämpöhalvauksen riski on keskimääräistä suurempi.
Lämpöhalvauksen oireet:
On syytä epäillä lämpöhalvausta, jos lämpimään liian pitkäksi aikaa jäänyt koira läähättää nopeasti, on levoton, horjahtelee ja liikkuu hoippuen. Myös polkuanturat voivat olla märät. Koira voi myös tuijottaa lasittuneesti, kuolata, oksennella, ripuloida, ja sen limakalvot voivat olla kirkkaanpunaiset. Koira voi mennä nopeastikin shokkiin ja vaipua tajuttomuuteen, jonka seurauksena saattaa olla koiran menehtyminen.
Ensiapu lämpöhalvaukseen:
Epäillessäsi lämpöhalvausta siirrä koira nopeasti viileämpään paikkaan. Jos vettä on saatavilla, koiraa tulee jäähdyttää viileällä (ei jääkylmällä) vedellä, esimerkiksi suihkulla, uimavedellä, pullossa olevalla vedellä tai käärimällä märkiä pyyhkeitä koiran ympärille. Koiralle tulee tarjota juomavettä. Koiran tilan ollessa vakava vie se nopeasti eläinlääkäriin
Lämpöhalvausta koskeva teksti lainattu Kennelliiton sivuilta
Kertauksena vielä muistilista helteille:
1. Puhdasta ja raikasta vettä aina tarjolla ja sekaan voi lisätä myös jääpaloja
2. Ei pitkiä ja rankkoja lenkkejä eikä harrastuksia. Muista, että kuuma asvaltti saattaa polttaa pahasti anturoita, joten käpälät pitää suojata rasva- tai vahakerroksella tai kulkea hiekka. ym. teillä
3. Lenkille varhain aamulla ja/tai myöhään illalla. Muista ottaa vesipullo mukaan!
4. Ei lemmikkiä autoon. Lemmikin voi jättää kotiin kauppareissun ajaksi.
5. Älä pidä kytkettynä auringossa.
6. Hanki koiralle viilentävä alusta kotiin ja autoon tai viilennä koiran oloa märillä pyyhkeillä tai pyyhkeeseen käärityllä kylmäpakkauksella (älä laita kylmäpakkausta sellaisenaan suoraan koiran iholle)
7. Tarjoa uimisesta pitävälle koiralle uintimahdollisuus
Nauttikaa koirakaverisi kanssa hellepäivistä yhdessä mutta niin, että kaverillasi on hyvä olla!