Kissan hampaiden harjaaminen


by tarja@keminlemmikkitukku.fi, 24.08.2021
Vielä nykyäänkin monen mielessä elää sitkeästi luulo, että kissojen hampaat pysyvät luonnostaan puhtaina eikä kissoille tule samanlaisia hammasvaivoja kuin ihmisille tai koirille. Tosiasiassa kissoillekin voi tulla monia hammassairauksia, jos niiden hampaita ei puhdisteta säännöllisesti. Suurin osa kissojenkin hammasvaivoista on ennaltaehkäistävissä säännöllisen hampaiden harjauksen avulla. Myös kissoilla ainoa tapa päästä eroon plakista ja sen aiheuttamista hammasvaivoista on yksinkertaisesti hampaiden pesu.

Välineet
Käytä kissan hampaiden harjaukseen lasten hammasharjaa tai osta kissoille tarkoitettu hammasharja eläinkaupasta. Kissoille löytyy myös omia hammastahnoja.  Kissoille tarkoitetuissa hammastahnoissa on usein joku herkullinen maku, joka tekee hampaiden harjaamisesta mukavampaa. Ihmisten hammastahnaa ei pidä käyttää. (kissojen hammastahnat ja harjat löydät täältä: Kissojen terveys)

Harjaamisen aloittaminen
Totuta kissa ensin hampaiden pesuun. Mikäli sinulla on pentukisa kannattaa hampaiden harjaamiseen totuttelu aloittaa mahdollisimman aikaisin. Aloita totuttelu tutkimalla rauhallisesti kissan suuta ja hampaita. Tämä käy niin, että avaat kissan suun nostamalla sen huulia. Aluksi et välttämättä tarvitse hammasharjaa vaan voit käyttää esimerkiksi vanupuikkoa, jonka avulla kissa tottuu hampaiden ja suun käsittelyyn. Anna kissan myös haistella hammastahnaa ja ehkä maistaakin sitä. Kun kissa tottuu hampaiden käsittelyyn ota mukaan harja. Kostuta hammasharja vedellä aina ennen käyttöä ja laita harjaan tahnaa. Pese kissan hampaat pienin, pyörivin liikkein
Ensimmäisten harjauskertojen tarkoitus on totuttaa kissa suun käsittelyyn ja hammasharjaan. Aloita lyhyillä harjoituksilla ja pidennä niiden kestoa asteittain. Voit myös palkita kissaa suorituksesta, jos kissasi pitää jostakin herkusta.
Tee hampaiden pesusta mukava ja positiivinen kokemus kehumalla kissaa ja antamalla sille pieni herkkupala, leikkituokio tai rapsuttelua palkinnoksi. Näin kissasi oppii pitämään hampaiden harjaamisesta.

Sopiva asento ja harjaustyyli
Hampaiden pesu onnistuu yleensä parhaiten, kun kissa istuu sylissäsi selkä vatsaasi kohti. Pidä sylissäsi pyyhettä, jotta vaatteesi eivät tahriinnu hammastahnasta. Jos harjaajia on kaksi, kannattaa harjaajan istua tai seistä kissan edessä ja toinen on ”tukena” kissan takana. Jos alat pestä kissan hampaita yksin edestäpäin kissa alkaa herkästi nojata taaksepäin ja peruuttaa ulottumattomiin.
Harjaa kissan hampaat pienin ja pyörivin liikkein. Ole erityisen tarkkana ikenien reunan suhteen, sillä hammaskiveä muodostuu sinne ensin. Kissan poskihampaat ovat erityisen alttiita erilaisille hammasvaivoille. Siksi on tärkeää pestä myös ne, vaikka niihin on yleensä vaikein päästä käsiksi. Helpoiten se onnistuu, kun kissa avaa suunsa. Paina kevyesti kissan huulta sen poskihampaita vasten, kunnes kissa avaa suunsa.

Kuinka usein hampaat kannattaa pestä?
Plakkia muodostuu suussa olevista bakteereista ja ruoanjämistä. Jos plakkia ei poisteta, se kovettuu hammaskiveksi. Ainoa tapa poistaa suussa oleva plakki on pestä kissan hampaat säännöllisesti eli hampaat tulisi mieluiten harjata päivittäin.

Hammassairauksien oireita on usein vaikea havaita ajoissa, tutki siis kissan hampaat ja suu säännöllisesti.