Vinkkejä koiran kanssa veneilyyn


by tarja@keminlemmikkitukku.fi, 27.5.2022

Koira sopii veneeseen kaveriksi siinä missä muissakin paikoissa. Veneessä kannattaa kuitenkin ottaa muutama asia huomioon

Ensiksi kannattaa opettaa koira nousemaan veneeseen ja veneestä pois käskystä, jolloin veneeseen siirtyminen tai sieltä poistuminen tapahtuu hallitusti ja turvallisesti. Huolehdi ja ennakoi koiran turvallisuus lähdön ja rantautumisen aikana, ettei koira sotkeudu köysiin tai hyppää veneestä pois väärään aikaan.

Ennen vesille lähtöä, kannattaa koiraa ulkoiluttaa riittävästi jotta se saa purettua ylimääräisen energian ja jaksaa sitten rauhassa istua veneessä ja tietenkin, että sillä on mahdollisuus tehdä tarpeensa ennen veneilyyn lähtemistä.

Varaa aina koiralle juomavettä ja -kuppi veneeseen tai ota mukaan koiran juomapullo, jossa on kuppiosa valmiiksi mukana.

Varmista, että koiralla on tarvittaessa veneessä rauhallinen ja suojaisa lepopaikka tai jos koirasi nauttii maisemien katselusta niin huolehdi, että sillä on turvallinen paikka tähystellä maisemia.

Koira voi tulla veneessä merisairaaksi ihan samoin kuin ihminenkin. Mikäli koira voi helposti pahoin vesillä, tee vain lyhyitä matkoja, järjestä koiralle mukavat oltavat ja vältä veneilyä tuulisella säällä. Yksi mahdollisuus on myös jättää koira pois veneretkiltä ja järjestää koiralle mahdollisuuksien mukaan hoitopaikka.

Myös koiralla tulee olla veneillessä pelastusliivit yllään ja syy on ihan sama kuin ihmisilläkin -pelatusliivit saattavat pelastaa hengen! Vaikka koira osaisi uida niin taitavakin uimari voi joutua paniikkiin pudotessaan yllättäen veteen. Varsinkin paksuturkkisilla koirilla turkki kastuessaan painaa paljon mikä vaikuttaa myös uimiseen. Kannattaa myös huomioida se, että koirat eivät yleensä ui pitkiä matkoja, joten harjoitusta pitkän matkan uimiseen ei yleensä ole. Siksi on tärkeää, että myös koiralla on aina veneessä päällään sopivat pelastusliivit. Veteen tippunut koira on lisäksi helpompi paikantaa ja nostaa vedestä, kun sillä on kunnolliset kahvalliset pelastusliivit päällä. Erityisesti keväällä ja syksyllä nopea toiminta on tärkeää, jos koira tippuu veteen – koira voi paleltua kylmässä vedessä.

Tarkasta ennen veneretkeä, että koiran pelastusliivit ovat kunnossa. Hyvät pelastusliivit koiralle ovat paitsi sopivat myös hyvänkuntoiset. Jos hankit käytetyt pelastusliivit, tarkasta niiden kunto huolellisesti ennen käyttöönottoa. Pelastusliiveissä on myös eroja ja halpa hinta näkyy usein ommelten laadussa ja siten kestävyydessä. Ei ole kiva kokemus, jos koira putoaa veneestä ja yrittää nostaa koiraa vedestä ylös, niin käteen jääkin vain pelkkä kahva.

Laadukkaat pelastusliivit kestävät vuosia -usein jopa koko koiran eliniän. Pelastusliivejä voi käyttää veneilyn ja uimisen lisäksi esimerkiksi koiran kuntoutusharjoituksissa –pelastusliivit auttavat koiraa löytämään oikean uima-asennon.

Totuta koira pelastusliivien käyttöön kuivalla maalla ennen kauden ensimmäisiä veneretkiä. Kun koira on tottunut pelastusliiveihin, kannattaa totuttelua jatkaa uittamalla koiraa rantavedessä.

Kun koira sitten on tottunut liiveihin ja pelisäännöt veneessä ovat selvät, niin ei muuta kuin yhteiselle veneretkelle turvallisesti!