Älä anna näitä ruokia koiralle


by tarja@keminlemmikkitukku.fi, 13.12.2020

Joulun lähestyessä on hyvä muistutella, että on joitakin ruokia, joita ei saa koiralle antaa. Olen kerännyt tässä luetellut ruokatuotteet eri artikkeleista netin syövereistä.

Koira ei osaa itse miettiä mikä ruoka sille sopii ja mikä ei. Tämä homma on aina ihmisen tehtävä ja vaikka koirasi kuinka kerjäisi näitä ruokia, ole tiukkana äläkä anna näitä ruokia koirallesi sillä sille voi tulla näistä monenlaisia terveysongelmia. Pahimmassa tapauksessa koirasi ruokkiminen sopimattomalla ruoalla voi johtaa sen kuolemaan.

Yleisiä sopimattomia ruokia

1. Macadamiapähkinä

Macadamiapähkinässä on runsaasti rasvaa, joka voi ärsyttää koirasi vatsaa ja lisäksi ne voivat olla myös myrkyllisiä. Sitä mikä macadamiassa on koiralle myrkyllistä, ei ole pystytty selvittämään mutta jo kahden pähkinän annos voi johtaa myrkytykseen, jolloin koira ei voi kävellä. Macadamian syönti saattaa aiheuttaa heikkoutta, vapinaa, pahoinvointia ja ripulia. Oireet saattavat vaatia eläinlääkärikäyntiä.

2. Suklaa

Tämä houkuttava herkku sisältää kahta erilaista metyylixantiinia, teobromiinia sekä kofeiinia. Mitä tummempaa suklaa on sitä enemmän näitä ainesosia siinä on ja valkoisessa suklaassa niitä on vähiten. Suklaan syöminen saattaa aiheuttaa oksentamista, nestehukkaa, vatsakipua, lihasvapinaa, kramppeja, sydämen rytmihäiriöitä, kohonnutta ruumiin lämpötilaa, kohtauksia ja jopa kuoleman.

3. Purjo, sipuli ja valkosipuli

Sipulit saattavat vahingoittaa koirien punasoluja jolloin koirasta saattaa tulla aneeminen. Todella vakavaa tämä tosin on vain silloin, kun koira on syönyt raakaa sipulia suuren määrän. Pahimmassa tapauksessa koira voi saada hemolyyttisen anemian, mikä vaatii eläinlääkärikäyntiä. Pienet määrät sipulia joskus eivät ole vaarallisia.

4. Pekoni

Pekoni on koiran mielestä varmasti herkullista mutta sitä ei pidä antaa paljoa koiralle sillä sen sisältämä rasva voi johtaa haimatulehdukseen. Pahimmassa tapauksessa pekonin liikasyönti voi vaatia leikkausta.

5. Avokado

Nämä suositut hedelmät ovat vaarallisia kolmesta eri syystä. Ensimmäiseksi niissä on paljon rasvaa, mikä voi saada koirasi vatsan sekaisin ja lisäksi niissä on Persin-nimistä myrkkyä, joka saattaa aiheuttaa oksentelua ja ripulia. Kokonaisena avocadoa ei saa missään nimessä antaa sillä koiran on helppo nielaista liukas, kova kivi joka voi johtaa suolitukokseen. Tukosen poistaminen saattaa vaatia jopa leikkausta.

6. Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa koiralla nopeaa munuaisten heikkenemistä. Syytä tähän ei tiedetä. Joillain koirilla jopa muutama rusina voi saada aikaan munuaisten kunnon heikkenemistä. Ilman hoitoa tämä voi olla tappavaa. Pidä siis nämä herkut pois koirien ulottuvilta.

7. Persikat ja luumut

Persikan ja luumut itsessään eivät ole kovin vaarallisia mutta niiden sisältämä kivi sen sijaan on: se saattaa jäädä jumiin koirasi kurkkuun tai vatsaan mikä voi johtaa tukehtumiseen tai suolitukokseen.

8. Maissintähkä

Maissi itsessään ei ole vaarallista koirille mutta maissintähkät ovat. Ne voivat juuttua jopa pienenä määränä nautittuna suolistokanavaan. Maissintähkiä on vaikea nähdä röntgenkuvassa ja lääkärit voivat joutua etsimään niitä suolistosta ultraäänellä. Jos maissintähkää ei poisteta leikkauksella, se voi olla tappava.

9. Alkoholi

Joskus kuulee, että koiralle annetaan olutta tai muuta alkoholia. Tätä ei pidä edes kokeilla sillä koira on herkempi myrkytyksille kuin ihminen. Alkoholimyrkytys vaatii eläinlääkäriä.

10. Kahvi

Koira ja kahvi eivät sovi yhteen. Kahvi toimii koirille voimakkaana stimulanttina ja nostaa sydämensykettä sekä aiheuttaa läähättämistä, sydämen rytmihäiriöitä, korkeaa verenpainetta, tärinää ja kohtauksia. Kohtaukset voivat aiheuttaa muita komplikaatioita, jotka voivat johtaa kuolemaan.

11. Sokeriton purkka tai karkit

Sokerittomat tai vähäkaloriset karkit ja purkat sisältävät usein ksylitolia, joka aiheuttaa koirien insuliinitasoissa piikkejä sekä vakavia maksaongelmia. Pahimmassa tapauksessa ksylitoli voi tappaa koiran.

12. Pullataikina

Pullataikina kohoaa ennen uuniinlaittoa ja tämä sama tapahtuu myös koiran mahassa, jos koira syö taikinaa. Pahimmillaan seurauksena voi olla suolen repeämä. Hiiva voi aiheuttaa käydessään myös alkoholimyrkytyksen.