Poronsarvia koiralle?


by tarja@keminlemmikkitukku.fi, 13.12.2020

Poro on sarvellinen hirvieläin, jossa molemmilla sukupuolilla on sarvet jotka vaihtuvat joka vuosi. Urosporon eli hirvaan sarvet kasvavat naaraan sarvia suuremmiksi. Poronsarvi on maailman nopeimmin kasvavaa luuta. Se saattaa kasvaa kesällä kiivaimpaan kasvuaikaan pituutta jopa 2 cm vuorokaudessa. Porolla sarven kasvua säätelevät lähinnä sukupuolihormonit. Hirvaat pudottavat sarvensa syksyllä kiima-ajan eli rykimän päätyttyä ja vaatimet keväällä vasottuaan.

Koirille poronsarvet ovat herkullisia ja turvallisia puruluita ilman lisäaineita tai muuta käsittelyä. Sarvet on nyljetty, pesty, paloiteltu ja lempeästi kuivattu ilman lisäaineita tai muita keinotekoisia vaiheita. Sarvia ei ole valkaistu.

Poronsarvi on erittäin kovaa, joten siitä riittää kaluttavaa pitemmäksikin aikaa. Sarvista ei irtoile teräviä paloja kuten esim putkiluista. Poronsarven kovuus tekee siitä kuitenkin sopimattoman huonohampaiselle koiralle ja sarvissa kuten myös muissa kovissa puruluissa on aina olemassa riski hampaan katkeamisesta.  Voit myös tehdä niin, että annat koiran järsiä sarvea jonkin aikaa ja ottaa sitten sarven pois ja antaa taas seuraavana päivänä. Sarvien järsiminen puhdistaa hampaita mekaanisesti minkä lisäksi järsiminen rentouttaa koiraa ja on mielekästä ajanvietettä.

Poronsarvien antaminen koiralle on hampaiden hoidon lisäksi myös muutoin yllättävänkin terveellinen ratkaisu sillä sarvien sisältämä kalsium ja fosfori ovat hyväksi koiran luille ja hampaille. Sarvien sisältämä kollageeni on hyvää luille, jänteille, nivelsiteille ja rustoille. Glukosamiini on hyväksi nivelille ja kudoksille. Poronsarven sisältämät lipidit liittyvät olennaisesti kasvuun ja kehitykseen ja raudalla on positiivinen vaikutus verisoluihin. Sarvet sisältävät myös kaliumia, joka on hyväksi hermostolle ja lihasten toiminnalle, ja magnesium puolestaan auttaa energian varastoinnissa ja vapauttamisessa. Poronsarvien kerrotaan mm. parantavan turkkia, puhdistavan hampaita ja edistävän munuaisten toimintaa.

Poronsarviluiden antaminen koiralle on siis ihan suotavaa. Tämän lisäksi poronsarvien käyttäminen koirien puruluuna on myös ekologista koska tämä tukee sitä, että eläimestä käytetään kaikki mahdolliset osat hyödyksi, jotta ei tulisi turhaa haaskuuta.

PS: joulupukin porot on sitten naaraita sillä hirvas pudottaa sarvensa syystalvella kiima-ajan jälkeen eli jouluna hirvas on nulppopäinen eli sarveton. Naaraat eli vaatimet puolestaan pudottavat sarvensa vasta keväällä, kun niiden ei enää tarvitse suojella vasojaan.

Poronsarvia löydät täältä: Poronsarvet