Vinkkejä vuodenvaihteeseen koiranomistajalle


by tarja@keminlemmikkitukku.fi, 27.12.2020

Uutena vuotena paukkuu ja välähtelee eikä tämä yleensä ole lemmikeille kiva juttu. Itse asiaan et voi vaikuttaa mutta lemmikin oloon voit kyllä vaikuttaa omilla toimilla. Yleensä koirat nousevat eniten esille tässä yhteydessä mutta myös jotkut kissat pelkäävät pauketta. Kissaa ei kuitenkaan onneksi ole yleensä pakko viedä ulos.

Ensimmäinen asia on, että älä itse ala panikoimaan lähestyvää vuoden vaihdetta jo etukäteen sillä koira kyllä vaistoaa sen ja pahimillaan koira on jo monta päivää etukäteen vaistonnut omistajassaan jotain outoa.

Osa koirista reagoi paukkeeseen ja välähdyksiin vain lievällä rauhattomuudella, kun taas osa ajautuu täydelliseen paniikkiin jopa sisätiloissa. Pahiten pelkäävät koirat kulkevat levottomina ympäri asuntoa, läähättävät, hakeutuvat sängyn alle piiloon tai haukkuvat ja uikuttavat epätoivoisena.

Osa koirista puolestaan ei reagoi paukkeeseen mitenkään. Muistathan kuitenkin, että koiraa ei ole hyvä ottaa mukaan seuraamaan ilotulitusta eikä etenkään pelokkasta koiraa. Älä siis turhaan altista koiraasi ilotulitteiden äänille, jos voit välttää sen. Koira ei nauti ilotulituksen näkemisestä vaan lähinnä kärsii paukkeesta ja mahdollisesta savun katkusta. Jos mahdollista niin vietä uutta vuotta paikassa, jossa ilotulituksia on mahdollisimman vähän.

Kaupungissa ilotulitteiden tai räjähteiden ääniä on mahdotonta välttää vuodenvaihteessa. On kuitenkin monia keinoja helpottaa lemmikin oloa.

Pelkäävää koiraa ei tule lohduttaa, koska lohduttelu ainoastaan vahvistaa koirasi pelkokäyttäytymistä. Parempi tapa on suhtautua ilotulitteiden aiheuttamiin ääniin täysin neutraalisti ikään kuin niitä ei edes olisi. Pyri siis pysymään itse mahdollisimman rauhallisena, koska koira vaistoaa omistajan hermostumisen helposti ja ahdistuu entistäkin enemmän, kun se kokee, että sen oman hädän lisäksi myös omistajalla on hätä ja koiran tulisi omasta pelostaan huolimatta huolehtia myös omistajastaan.

Parempi on olla ihan normaalisti ja puuhailla koiran kanssa jotakin mukavaa sisätiloissa. Leikkikää vaikka jotakin kivaa ja jos mahdollista palkitse koiraasi tilanteissa, joissa koirasi selkeästi rohkaistuu puuhailemaan muita asioita.

Voit myös etukäteen katsoa koiralle mahdollisimman rauhallisen paikan johon se voi halutessaan mennä. Laita sälekaihtimet tai verhot kiinni, jotta valojen välähtely ei näkyisi. Järjestä asuntoon myös normaaleja elämisen ääniä: televisio ja tai radio päälle ja äänet hieman kovemmalle niin osa äänistä peittyy. Älä kuitenkaan liioittele tässäkään asiassa.

Ulkoillessa pitää olla erityisen tarkkana sillä panikoiva koira voi riistäytyä irti taluttimesta ja paeta nopeasti kauas ja eksyä. Koiran ulkoiluttaminen on hyvä tehdä mahdollisimman aikaisin, koska iltaa myöten pauke vain kovenee. Valitse ulkoilureitti niin, että se olisi mahdollisimman rauhallinen ja lenkin pituutta voi myös lyhentää. Muista, että vähemmänkin arka koira saattaa säikähtää äkillistä paukahdusta tai välähdystä ja riistäytyä irti ja karata.

Ulkoiluttaessa on hyvä olla tukeva remmi ja valjaat tai kaulapanta niin, että koira ei pääse riistäytymään irti. Voit myös tuplavarmistaa asian käyttämällä kahta talutinta tai tuplatalutinta (Ocean Sport tuplatalutin) ja vaikka sekä kaulapantaa että valjaita tai lisätä valjaisiin ns. turvapalan (rescue turvapala: Rescue turvapala). Älä tee kuitenkaan tästäkään asiasta numeroa vaan pue tuplavarusteet rauhallisesti koiran päälle, kun lähdette ulkoilemaan. Omakotitalossa koiraa ei ole syytä päästää hetkeksikään pihalle vapaana vaan myös ne pihaulkoilut on syytä tehdä taluttimessa. Muista myös huolehtia, että koira ei pääse livahtamaan ovenraosta ulos!

Uuteen vuoteen voit valmistautua myös hankkimalla etukäteen rauhoittavia valmisteita kuten Serene UM:ää. Serotoniini on keskushermostossa oleva mieltä tasapainottava välittäjäaine. Normaalisti elimistö itse tuottaa serotoniinia ravinnon mukana saamistaan ainesosista. Serene-UM sisältää aminohappo tryptofaania, joka ylläpitää mieltä rauhoittavan serotoniinin tuotantoa elimistössä. Mikäli tiedät jo etukäteen, että koirasi pelkää uutena vuotena, niin Serene UM:n käyttö pitää aloittaa jo 4-6 päivää aiemmin. Serene UM:ää on sekä tippoina että tabletteina. Saatavilla on myös monia muita valmisteita ja osaan tarvitaan eläinlääkärin resepti

Kannattaa myös ottaa talteen vaikkapa pieneen muovipusiin tupsu koirasi karvoja, koska jos koirasi pääsee karkuun, niin sen etsimistä helpottaa, kun on tuore haju koirasta. Apua ja lisätietoja katoamistapauksessa löydät etsijäkoiraliitolta. Etsijäkoiraliitto: https://www.etsijakoiraliitto.fi/ohjeistus